Blog

Dar de ce?

Dar-de-ce-Museline–Blog

Probabil unul dintre lucrurile extraordinare ale copilăriei este conjuncția coordonatoare „dar”. Cu toate că încă nu am reușit să îmi dau seama dacă coordonarea se aplică părții „curioase” ale dialogului sau mult-prea solicitatului/ solicitatei care urmează să explice un nou mister al Universului.

Fascinația mea pentru curiozitatea și inteligența celor mici este direct proporțională cu numărul de copii care apar în viața mea. Da, voi oferi un mic credit și timpului petrecut cu ei, dar numărul acestora este factorul decisiv pentru mine.  Spun asta pentru că iubesc primele momente petrecute cu ei, după ce ne-am acomodat unii cu ceilalți și mă primesc în spațiul lor personal, intrăm în ceea ce eu numesc „Pașii Piticului”. Deși de cele mai multe ori direcția este aceeași, fiecare are propriul stil și mod de a interacționa. Tocmai asta e minunat, faptul că sunt unici în modul în care descoperă lumea. Cumva, ca adulți, din motive diverse ajungem să ne amestecăm atât de mult unii cu ceilalți și să ne încadrăm în tipare, linii predefinite, și astfel uităm cât de benefic este pentru noi, pentru dezvoltarea noastră, să fim curioși și autentici. Nu degeaba „inovarea”, în oricare domeniu ar fi ea, este unul dintre subiectele dificile și costisitoare.

Revenind la micuții noștri, e drept că fiecare joc inventat ad hoc, fiecare dialog cu întrebări despre orice și despre tot, fiecare masa la care orice nouă textură este atent analizată, orice nou gust este acceptat sau poate nu, toate acestea atrag un consum de energie enorm. Și totuși, cât de împliniți suntem când am mai elucidat un mister împreună cu ei, am mai aprofundat câtuși de puțin virtutea răbdării și parcă în toată oboseala acumulată, am crescut și noi odată cu ei.

Cel mai probabil coordonare se aplică ambelor părți. Căci ce experiență minunată să avem șansa să oferim îndrumare, și cât bine ne face să ni se reamintească faptul că dincolo de toate problemele cotidianului, dacă simplificăm viața cu un simplu „dar de ce?” s-ar putea să ne bucurăm de mai multe momente, mărunte și bune, alături de cei dragi.

Cu bunătate,

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
0